Arhiva pentru August, 2010

GUSTAV GUNDISCH 10 MARI SIBIENI

Gustav GUNDISCH
S-a născut în 1907 la Cisnădie, lângă Sibiu. a studiat în oraşul natal, apoi la Sibiu (Colegiul Brukenthal) şi Bucureşti, Berlin, Viena, specializându-se în studiul istoriei. La Viena şi-a obţinut doctoratul.
Activitatea sa de cercetare a pornit în Viena, în cadrul Institutului de Cercetare Istorică.
Revine la Sibiu în 1934. este numit custode adjunct [...]

Joseph BERDIA si Andreas MELTZER

Joseph BERDIA

A fost primul superior al iezuiţilor după sosirea acestora în Sibiu. Rolul acestora a fost acela de a readuce Biserica Catolică înapoi în Transilvania, proces ce a rămas în istorie sub numele de Contrareformă. El a fost unul dintre principalii actori ai acestui proces, în Transilvania.
Date despre viaţa sa nu sunt cunoscute. Se [...]

IOAN PIAURIU MOLNAR si Johann Theophil DELPHINI

Ioan PIAURIU MOLNAR
Numele complet este Ioan Molnar – Piuariu de Mullersheim. S-a născut în 1749 la Sadu, lângă Sibiu. Studiile le face la Sibiu, la actualul colegiu Brukenthal şi la Cluj. Studiile universitare le realizează la Viena. Aici a studiat medicina.
Este considerat primul medic român, oculist. Este repartizat ca medic la regimentul grăniceresc de [...]

Filip MOLDOVEANU 10 MARI SIBIENI

Filip MOLDOVEANU
Naţionalitatea română a acestui tipograf nu este clarificată nici astăzi. Numele reţinut în arhivele sibiene este de Phillipus Maler, maler însemnând „pictor” şi nu fiind o traducere a originii sale moldovene.
În 1521 este pentru prima dată menţionat ca funcţionar pe lângă Magistratul sibian. Din această înformaţie putem trage concluzia originii sale moldoveneşti, el [...]

NIKOLAUS 10 MARI SIBIENI

Despre viaţa acestui preot paroh al prepoziturii Sibiului „Sf. Ladislau” nu se ştie mai nimic.
Unica informaţie ce o avem este din 1241, când acest preot Nikolaus se decide a înfrunta, conducaând armata Sibiului, teribila armată a mongolilor.
În 1241 el va conduce armata sibiană în bătălia de la Mohu, în faţa armatei mongole ce [...]